Hasznos TIPPEK kánikulában!
Kánikulában az étrendünk megválasztásánál az egyik legfontosabb szempont az, hogy könnyű, tápértékben és rostokban gazdag ételeket fogyasszunk. Tegyük mindezt napjában többször, kisebb mennyiségekre osztva. Ezáltal tudjuk biztosítani a megfelelő vércukorszintünket és teltségérzetünket is fenn tudjuk tartani. Ezen szempontok kielégítésére kiválóan alkalmasak a szezonális gyümölcsök, akár préselt vagy összeturmixolt formában.
Kánikulában sokan panaszkodnak, hogy nem tudnak enni, nem éhesek; vagy éhesek, de egy falat sem megy le a torkukon, ugyanakkor a nap folyamán gyakran az ájulás kerülgeti őket. Gyümölcsturmix fogyasztásával a gyümölcscukor felszívódása lassabban megy végbe a szervezetben, ezáltal biztosítja a teltségérzetet és a vércukorszintet is tovább tartja az optimális szinten. A gyümölcsök fogyasztása magas folyadéktartalmuk miatt is javasolt ilyenkor.
Az épp szezonális, kedvenc gyümölcsökkel készíthetünk magunknak házi joghurtot, amit tartalmasabbá tehetünk zabbal, müzlivel, olajos magvakkal. A joghurtokat ízesíthetjük egy kevés nyírfacukorral, mézzel, juharsziruppal vagy akár nyári hűsítő hatású fűszernövényekkel, ilyen lehet a menta vagy a citromfű. A gyümölcsök önmagukban is elegendő cukrot tartalmaznak, így nem javasoljuk plusz cukor vagy édesítőszer hozzáadását. Egészségtudatos étrendünk megválasztásának csak a saját fantáziánk szabhat határt.
Estefelé, amikor szervezetünk a hőség kellemetlen hatásai alól egy picit fellélegezhet, vigyünk be nehezebben emészthető fehérjéket, húsokat, halakat, sajtokat. Ezek mellé fogyasszunk minél többféle zöldséget akár nyers, akár párolt formában.
A folyadékbevitel kapcsán fontos hogy minimum napi 3-4 liter folyadék bevitele, nem csak csapvíz formájában. Fontos az ásványvíz fogyasztása, amivel a hőség hatására kiizzadt sókat tudjuk pótolni. Magunk is ízesíthetjük a vizet házi készítésű szörppel, vagy készíthetünk frissítő hatású gyümölcsteákat mentával vagy citromfűvel.
Nagy hőség idején, különösen sportolók esetén lehet egy kicsit sósabbra ízesíteni az ételeket, hogy a hőség okozta sóveszteséget pótolni tudják. Bármilyen kánikulában végzett mozgás során folyamatosan pótolni kell az izzadás által vesztett só,- és cukorveszteséget. Itt is fontos a fokozatosság elve, hogy csak kortyolgassunk, ne egyszerre pótoljuk az egész edzés folyadék-, és sóveszteségét. Erre vannak olyan speciálisnak mondható úgynevezett sportitalok, melyek egyszerre pótolják a folyadékot, a kiürült sókat és szénhidrátokat is. Ezeket az italokat szakszerűen izotóniás italoknak nevezik, utalva arra, hogy sűrűségük a szervezetben fellelhető folyadéksűrűséggel azonos. Minimálisan tartalmaznak vitaminokat, melyeknek leginkább serkentő funkciójuk van, de nem szükségszerű alkotói a sportitaloknak. Akár magunknak is készíthetünk izotóniás italt, amibe kevés sót teszünk, de ezeket készen, boltokban is megvásárolhatjuk.
Amit mindenképpen kerüljünk el, azok a szélsőségek: a túl hideg vagy a túl meleg ételek és italok fogyasztása. Amikor felhevült állapotában a szervezetet hideg itallal leforrázzuk, könnyen torokgyulladást, megfázásos tüneteket okozhatunk. Továbbá a szervezetben, egy külső inger hatására - mely gyorsan és rövid ideig tartó hatásfokkal lehűti a szervezetet - egy hirtelen fűtőmechanizmust indíthat be, mely még magasabb hőérzetet okozhat.
Végezetül még egy nagyon fontos szempont. Minden esetben saját magunk győződjünk meg arról, hogy a táplálék, amit elfogyasztunk az friss legyen. Kánikulás hőségben nagyon nehéz frissen tartani az ételeket. Ebben az időszakban kerüljük a boltokban, éttermekben és strandokon árusított készételeket.
Házi joghurt:
Hozzávalók:
- 1 liter friss tej
- 2 ek natúr joghurt
Elkészítés:
A tejet forraljuk fel, majd rakjuk félre és hagyjuk kicsit kihűlni. Amikor kihűlt keverjük bele a joghurtot. Ezután tegyünk rá fedőt, és rakjuk meleg helyre. Akár körbe is tekerhetjük konyharuhával vagy törülközővel, a lényeg, hogy minél lassabban hűljön ki a joghurtunk. Amikor teljesen lehűlt, készen is van.
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: nosalty.hu
Gyümölcsturmix:
Hozzávalók:
- fél avokádó
- 1 banán
- 1 marék spenótlevél
- 1 liter cukrozatlan almalé
Elkészítés:
A hozzávalókat tegyük turmixba majd kb. egy perc alatt turmixoljuk homogén állagúra. Hűtőben tárolva még másnap is fogyasztható! A gyümölcsöket és a zöldségeket kedvünk szerint kombinálhatjuk.
+TIPP: Tegyünk gyümölcsdarabokat a jégkocka tartóba, öntsük fel vízzel és mehet is a fagyasztóba! Így bármikor ízesíthetjük és hűthetjük velük kedvenc italunkat
Ha pedig szeretnéd a turmixod környezettudatosan, mégis trendi módon magaddal vinni, akkor válassz Equa kulacsaink közül!
Válogass a Flow kollekció darabjaiból melyek kettő az egyben kialakításúak! A kulacsokhoz kétféle kupakot kapsz: egy szélesebb szájrészű hagyományos kupakot és egy olyan kupakot, mely alkalmassá teszi a palackot a különböző smoothiek és gyümölcsturmixok fogyasztására. Így te választhatod ki, hogy épp milyen italhoz van kedved!